G-ZH3C8VHV1F
Güncel Video Galeri

İBB Yıkmak İstedi Valilik İzin Vermedi

İBB Yıkmak İstedi Valilik İzin Vermedi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yıkama geldiği Zeytinburnu Seyitnizam Mahallesinde bulunan AK Zirve inşaatın satış ofisi kanun gereği kamu mülkü hüviyeti kazandığından yıkım işlemi gerçekleştiremedi.

İBB Kaçak Plazanın yıkımına engel başlıklı açıklamasında yine kaçak yapı, yine polis koruması diyerek  açıklama yaptı.
Açıklamada,”2003 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından kamuya bırakılan Zeytinburnu Seyitnizam Mahallesi 3284 ada 59 parselde bulunan yeşil alana çok katlı, cam dış cepheli plaza şeklinde kaçak yapı inşa edildi. İBB İmar Müdürlüğü ekipleri 2021 yılında kaçak yapıyla ilgili tespitte bulundu. Kaçak yapının yıkımı için Encümen kararı alındı. Bunun üzerine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı devreye girerek kaçak yapıyla ilgili plan değişikliğine gitti.

Mayıs Ayında Da Engellendi

İBB İmar Müdürlüğü, 775 sayılı Gecekondu Kanununun kendisine tanıdığı hakkı kullanmak üzere işlem başlattı. Akzirve Turizm İnşaat Gayrimenkul bu kararı mahkemeye taşıdı. Mahkeme İBB lehinde karar vererek, bakanlığın plan değişikliğini iptal etti ve 775 sayılı kanuna göre yapılan işlemi hukuka uygun buldu. Kaçak yapının yıkımı önünde yasal engel kalmadı. İBB ekipleri Mayıs ayında yıkım için harekete geçti.
Mahkeme Süreçleri İbb Lehine Sonuçlandı
Ancak bu sefer de kaçak yapı sahipleri mahkemeye başvurarak yürütmeye durdurma kararı aldırdı. İBB yürütme durdurma kararına da itiraz etti. Bir üst mahkeme İBB’nin başvurusunu haklı bularak kararı kaldırdı.

 

Valilik Ve Kaymakamlık Devreye Girdi
Bu sabah yıkım için yeniden harekete geçen İBB ekiplerinin karşısına bu kez polis çıkarıldı. Mahkeme hükümleri açık olduğu, İBB lehinde karar verildiği halde İstanbul Valiliği mahkeme sürecinin devam ettiği gerekçesiyle Zeytinburnu Kaymakamlığına resmi bir yazı göndererek işlemin durdurulmasını istedi” açıklaması yayınladı.

AK Zirve Satış Ofisi Gençlik Merkezi Olarak Kullanılacak
İstanbul Valiliği, Yıkılmak istenilen yer ile alakalı basın duyurusu geçerek yıkım işleminin durdurulması kararını verdi.
Valiliğin İl basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Zeytinburnu İlçesi, Merkezefendi Mahallesi’nde bulunan 3284 ada, 59 parsel sayılı 1.880,02 metrekare yüzölçümlü taşınmaz 17.06.2022 tarihinde hazineye devredilmiştir. Söz konusu taşınmazın üzerinde bulunan yapı da bu kararla birlikte 4706 sayılı kanun gereği kamu mülkü hüviyeti kazanmıştır.
İBB Zabıta Daire Başkanlığı, mülkiyeti hazineye ait olan ve gençlik merkezi olarak kullanılması planlanan bu bina hakkındaki yıkım kararını tarafımıza bildirmiştir.

İstanbul Valiliği olarak, bu yapı hakkındaki yıkım kararının uygulanmasının, telafisi mümkün olmayan kamu zararına sebebiyet vereceğini değerlendirmekteyiz. Ayrıca, Gençlik Merkezi olarak kullanılması planlanan bina hakkında hukuki süreç de devam etmektedir.
Yasal süreçleri dahi tamamlanmadan alelacele yapılacak yıkım uygulamasıyla yaşanabilecek kamu zararının önüne geçebilmek için, yıkım işleminin yapılmaması yönünde ilgili birimlerimiz talimatlandırılmıştır”denildi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL