G-ZH3C8VHV1F
Yaşam

Hem imza atabilecek hem de tek başına oy kullanabilecekler

Hem imza atabilecek hem de tek başına oy kullanabilecekler

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Üsküdar Belediyesi ve Beyazay derneği tarafından Üsküdar Kültür ve Kongre Merkezinde ”Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası” nedeniyle program düzenledi.
Ağırlıklı olarak görme engellilerin görev aldığı program körlüğün birçok boyutu ile ele alındı.
Program aynı zamanda hukuk doktoru, yazar, satranç sporcusu, bestekar ve müzisyen olan Kerim ve Selim Altonok’un müzik ziyafetiyle başladı. Hem söyleyen hem de çalan Eyüp Sultan Kavalıyla konserlerinde Kerim ve Selim Altınok kardeşlere belli bir bölümde eşlik etti.

Programın açılış konuşmasını yapan kendi de görme engelli olan Beyazay Genel Başkanı ve 22.-23. Dönem İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, Körlerin imza sorunundan eğitim sorununa, kendi başlarına oy kullanmaya, hakim savcı ve öğretmen olmaları hakkında pek çok değişikliğin olduğunu belirtti. Engelli veya engelsiz herkesin ihtiyaçların sınırsız, ortaya çıkan sıkıntıların olduğunu; Hükümetin,TBMM’nin, belediyelerin ve yöneticilerin bunları çözmek için büyük çaba sarfettiklerini söyledi. Dünyada ve Türkiye’de bu yılın âşık Veysel yılı ilan edilmesi hakkında da, “Veysel’i bizim toplumumuz ve kültürümüz Balkan Savaşları, Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı şartlarına rağmen meydana getirmiştir. Bu yaklaşıma, kültüre dünyadaki tüm engellilerin ihtiyacı var. Beyazay’ın misyonu bu medeniyeti dünyaya taşımaktır.” dedi.

Programın ev sahipliğini yapan Üsküdar Belediyesi adına konuşan Zekeriye Şanverdi engelliler alanında Türkiye’de ilkleri yapan bir belediye olduklarını Engelsiz Yaşam Merkezi’nde verdikleri hizmetlerden, Üsküdar’ın tamamının erişilebilir olmasına yönelik çalışmaları hakkında bilgi verdi.
14. Yüzyıl’da yazılmış ve 300 görme engellinin biyografisini içeren “Nektü’l Himyan fi Nüketü’l Ümyan” adlı kitabın Dr. Selahattin Aydın tarafından anlatıldığı programda dünyanın farklı ülkelerinden görme engellilerin birlikte söylediği “Uzun ince bir yoldayım” videosu da izlendi.

İlkokulu, ortaokulu ve liseyi dışarıdan bitirip üniversite okuyan bilgisayar öğretmeni 1971 doğumlu hamdi Batman görme engelli olduğu için okullara alınmayış sürecini ve nasıl bilgisayar öğretmeni olduğunu anlattı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Esra Ceceli hükümetin ve bakanlığın çalışmaları hakkında programda bilgi verdi. Ankara ve İstanbul’da yetişkin görme engellilere yönelik yatılı olarak 2 rehabilitasyon merkezinin ve yatılı bakım merkezlerinin yoğun bir şekilde hizmetlerine devam ettiğini anlattı. 2030 Türkiye Engelliler Vizyonu çalışmaları kapsamında 2022-2025 Eylem planının da çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Genel Müdür Ceceli hedeflerinin Türkiye’nin görme engellilerin tam bağımsız olarak hayatlarını sürdürebildikleri bir ülke olduğunun altını çizdi.
katılımcıların Üsküdar Belediyesi Engelliler topluluğunun söylediği türkülerle coştuğu programda Türkiye’de açılım yapan akademisyen, bürokrat, farklı meslek sahipleri olan görme engellilere ödül takdim edildi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL